Starcker helpt Nederlandse fabriek Coca-Cola van het gas af
Het flesje Fanta zero sugar dat je op het terras bestelt? Of de petfles Sprite die je in de supermarkt koopt? Grote kans dat ze uit de Coca-Cola-fabriek in Dongen komen. Hier wordt meer dan 85% van de in Nederland verkochte dranken geproduceerd. Deze fabriek maakt grote stappen als het gaat om duurzaamheid. Sterker nog: de fabriek is eind 2023 CO2-neutraal gecertificeerd volgens de PAS 2060-norm. Met een strak uitgedacht en fabrieksbreed plan waarin elektrificatie, restwarmte en gelijktijdigheid centraal staan, helpen wij deze site bij de transitie naar een gasvrije productieomgeving.
De vervanging van 2 oude gasgestookte boilers door 2 elektrische stoomboilers. De plaatsing van 2 warmtepompen en een 4 kilometer lang rvs-leidingnetwerk, waarmee een netwerk ontstaat dat restwarmte in de fabriek gebruikt om de productieprocessen te verwarmen. En de bouw van 2 stratificatietanks met een inhoud van elk 230 kuub die voorzien in gelijktijdigheid: een goede afstemming van vraag en aanbod van energie. Het zijn de uitgangspunten van het project waarmee Starcker een forse bijdrage levert aan een gasvrije Coca-Cola-fabriek.
Een merk dat iedereen kent
Begin vorig jaar zijn we gestart met de eerste werkzaamheden: de aanleg van het leidingnetwerk. “En dit jaar is de oplevering van het gehele project. Dan opereert de fabriek in Dongen gasvrij”, vertellen projectengineer Danny Timmermans en manager operations Richard van den Boogaard van Starcker. “We zijn er trots op dat we een steentje bijdragen aan de mooie doelen van een merk dat iedereen kent.”
Duurzame ambities Coca-Cola
Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) bruist van de duurzame ambities. Zo wil de organisatie in 2040 over de hele keten van het bedrijf klimaatneutraal zijn. “Dongen is een van de 14 fabrieken van CCEP die CO2-neutraal gecertificeerd is. Naast de transitie naar een gasvrije omgeving gebeurt er meer om de fabriek te verduurzamen”, zegt Eva Amsterdam, senior manager sustainability van CCEP. “Zo draait de productieomgeving op elektriciteit van een zonnepanelenpark en 4 windturbines in de directe omgeving. Ook zijn de meeste heftrucks en veegwagens op het terrein al elektrisch en rijden de vrachtwagens in Nederland op HVO 100-biobrandstof.”
Keuze voor Starcker
De overgang naar een gasvrije productieomgeving is het meest omvangrijke onderdeel van de uitstootreductie in de fabriek in Dongen. Na een uitgebreide verkenningsfase, waarin meerdere organisaties hun verduurzamingsplannen presenteerden, koos CCEP eind 2022 voor de oplossing van Starcker, de krachtenbundeling tussen Van Doren Engineers en Flowfirm. “Medewerkers van Flowfirm voeren al jarenlang projecten uit in onze fabriek, met name aan onze procesinstallaties”, aldus Ruud van Oort, senior manager engineering & technologie bij CCEP. “Zij kennen de weg in onze productieomgeving en dat is extra belangrijk in dit fabrieksbrede project. Andersom kennen wij de kwaliteit die Flowfirm levert. Dit gaf voor ons de doorslag om voor Starcker te kiezen, in combinatie met de tot in detail uitgewerkte oplossing.”
Focus op pre-engineering
Het plan van Starcker was het resultaat van een uitgebreid voortraject. Danny Timmermans: “Coca-Cola Europacific Partners wilde graag weten wat er binnen de fabriek op duurzaamheidsgebied mogelijk was en wat het kostenplaatje hiervoor zou zijn. Door op locatie onderzoek te doen en onze brede technische ervaring in te zetten, ontstond er een helder verhaal voor de klant. Ook heeft deze focus op de pre-engineering veel voordelen voor de uitvoering. We komen zo in het verdere project niet voor verrassingen te staan, omdat de meeste details al zijn uitgewerkt.”
Wil je weten wat we op het gebied van duurzaamheid voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op. We denken graag met je mee.